Hořčík v potravinách – RAWmarket.cz
  • Hořčík v potravinách

    Potraviny bohaté na hořčík jsou nezbytné pro naše zdraví. Hořčík (magnesium) je součástí více než 300 biochemických procesů v našem těle. Jeho dostatek je důležitější, než si myslíme. Například v USA trpí více než 80 % lidí nedostatkem hořčíku a pravděpodobně na to asi ani nepřijdou. V ČR to bude velmi podobné procento.

    Potraviny s vysokým obsahem hořčíku

    Naše tělo potřebuje tolik hořčíku, že je schopné ho velmi rychle vyčerpat. Právě proto bychom měli do našeho jídelníčku přidat co nejvíce potravin, které obsahují velké množství hořčíku.

    Příklady procesů v našem těle, do kterých hořčík vstupuje:

    • Syntéza proteinů
    • Fungování nervů
    • Kontrola hladiny cukru
    • Uvolňování neurotransmiterů
    • Regulace krevního tlaku

    Příznaky nedostatku hořčíku:

    1. V oblasti mozku se projeví tlakovými bolestmi hlavy, slabostí a migrenózními příznaky. Může být taky přítomná třeba zhoršená koncentrace, nervozita, vnitřní napětí, strach, deprese,…atd.

    2. V oblasti žil a srdce se projeví bolestí za hrudní kostí (musí se při diagnóze rozlišit, zda šlo o nedostatek hořčíku nebo infarkt srdce nebo anginu pectoris) se zrychleným tepem a poruchami srdečního rytmu (extrasystoly komor),…atd.

    3. V oblasti svalů se projeví bolestmi temene hlavy, mohou se také objevit třeba ztuhlost i křeče šíjových svalů, ramene, obličejových mimických svalů, žvýkacích svalů, vyskytuje se i mravenčení. Na horní končetině může být svědění, mravenčení až tetanie (= brnění až křeče), na dolní končetině hlavně křeče stehenního a lýtkového svalstva i svalstva prstů, i tady může být mravenčení.

    4. V oblasti břicha se projevuje zvýšeným napětím svěračů zažívacího traktu

    Zdroj: http://www.elekarnice.cz/ovoce-zelenina-apod-/horcik/projevy-nedostatku-horciku/

    Jak na sobě poznáme nedostatek hořčíku?

    Nemusíme hned chodit k lékaři, abychom zjistili nedostatek hořčíku. Stačí si projít těchto pár bodů.

    1. Obtěžujete své blízké podrážděností, popudlivostí, nesnášenlivostí, náladovostí?
    2. Jste přecitlivělí na stresy?
    3. Potýkáte se s nespavostí nebo špatně usínáte?
    4. Míváte divoké sny?
    5. Nadměrně se potíte?
    6. Trpíte častým nutkáním na močení?
    7. Probouzíte se ráno unaveni?
    8. Zdá se vám, že se příliš rychle unavíte?
    9. Míváte křeče? Např. při vstávání, při protahování, při sportu?
    10. Bývají vaše končetiny necitlivé?
    11. Pociťujete mravenčení?
    12. Trpíte závratěmi?
    13. Míváte často třes víčka?
    14. Býváte upozorňováni na svou hlučnost?
    15. Stává se vám často, že něco zapomenete?
    16. Míváte bolesti hlavy či migrény?
    17. Činí Vám problém se soustředit?
    18. Stává se Vám, že vidíte mlhu nebo body před očima?
    19. Jste citliví na změny počasí?
    20. Míváte často průjmy nebo máte sklon ke zvracení?
    21. Jste nespokojeni se stavem vlasů nebo nehtů?
    22. Zjistil Vám lékař zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi?
    23. Léčíte se na poruchy srdce a krevního oběhu?
    24. Míváte někdy zrychlené bušení srdce?
    25. Máte cukrovku?
    26. Máte potíže s klouby?
    27. Trpíte osteoporózou?
    28. Kazí se vám zuby?
    29. Obtěžuje vás alergie nebo astma?

      Pro ženy:

    30. Pociťujete bolesti při menstruaci?
    31. Trpíte premenstruačním syndromem?
    32. Máte nebo měly jste potíže v těhotenství?
    33. Máte sklon k potratům?

    Zdroj dotazníku: https://www.darzprirody.cz/magnesium/mate-zdravou-uroven-horciku/

    Pokud na velkou část odpovíte ano, pak byste měli přidat do jídelníčku více potravin, které hořčík obsahují.

    Ve kterých potravinách tedy najdeme hořčík?

    Mák

    Může to být pro některé překvapení z nás překvapující. V máku je opravdu obrovské množství hořčíku. Ve 100g ho najdeme až 347mg. Navíc je v dobrém poměru k vápníku a díky obsahu železa se hořčík i vápník dobře v našem těle vstřebá.

    Špenát , Mangold

    Špenát obsahuje ve 100g 79 mg. Mangold 81mg. Doporučuji konzumovat co nejčastěji. Velký pytel (1kg) čerstvého špenátu lze koupit v Kauflandu, nebo v Makru. Samozřejmě je lepší domácí, z farmářských trhů, nebo bio. V zimě na něj ale moc nenarazíte.

    Dýňová semínka

    Ve 100g najdeme 592 mg. Dýňová semínka toho obsahují mnohem více. Jsou například také výborným zdrojem zinku. Doporučuji mít vždy po ruce hrnek namočených dýňových semínek.

    Mandle

    100g mandlí obsahuje 270 mg.

    Fíky (brzy i na RAWmarketu), datle

    Ve 100g fíků najdeme 17mg hořčíku. Osobně používám sušené fíky. K nám do ČR se dostanou pouze po omezenou dobu a jejich trvanlivost není dobrá a cena příliš příznivá. Sušené fíky přes noc namočím do vody, ráno je rozmixuji a mám z nich na snídani výborný a sytý puding. V datlích to je trochu více a to 54 mg. Doporučuji čerstvé. Dají se sehnat v různých arabských obchodech a zdravých výživách. Přes vánoce je mívají i v Tescu v krabičce. Pokud jste vám nedaří sehnat, doporučuji kvalitní sušené, neslazené a nesířené íránské datle.

    Tmavá čokoláda

    Třeba domácí RAW :), tak zde v jedné tabulce najdete 95 mg (24% DV) hořčíku.

    Banán

    Ve 100g banánu najdeme 27g hořčíku. Není to moc, ale někteří na RAW jsou schopni sníst banánů opravdu hodně. Často se kombinuje právě se špenátem do oblíbených smoothies. Tato kombinace co se týče stravitelnosti a využití minerálů není příliš vhodná. Doporučuji spíše zvlášť.

    A teď praktické shrnutí v grafice od draxe.com.

    Hořčík v potravinách

    Co má neblahý vliv na množství hořčíku v našem těle?

    • Alkohol
    • Rafinovaný cukr
    • Léky – antibiotika

    Hořčík je důležitější než vápník

    Za posledních padesát let vzniklo spousty článků a studií o nedostatku vápníku. Jak to ale vypadá, je mnohem důležitější si hlídat dostatek hořčíku.

    Pokud jíte běžnou RAW/veganskou stravu, dostáváte do sebe zhruba poměr vápníku a hořčíku 1:1 maximálně 2:1. Lidé stravující se západním způsobem (fastfoody, mléčné výrobky, zpracované potraviny) do sebe dostávají až 3.5:1. Což je dlouhodobě neudržitelný poměr.

    Nadšenec do zdravé stravy. Postupně přecházm na RAW. Většinou se daří, občas se ještě nechám zlákat. Tento blog a e-shop mi má pomoci se sebemotivací. Spokojení čtenáři a zákazníci jsou mou velkou odměnou.

Komentářů: 1

  1. Pepe napsal:

    Bolo by super pisat to v ucelenych vahovych jednotkach
    Napriklad v 100g
    Figy 17mg
    Datle 54mg
    Spenat 79mg
    A zabudli ste na najvacsi zdroj magnezia a to je v maku 330mg, mak ma najlepsi podiel vapnika a magnezia co pomaha vapniku a zelezu k dobremu vstrebaniu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *