3 způsoby, jak uchovat jahody v RAW kvalitě po celý rok – RAWmarket.cz
  • 3 způsoby, jak uchovat jahody v RAW kvalitě po celý rok

    K začátku léta neodmyslitelně patří jahody. Sladké červené plody zahradních odrůd nebo malé, ale nádherně voňavé lesní jahody dokážou člověku velmi rychle zlepšit náladu. Krom toho, že jsou opravdu chutné, jsou také plné velmi prospěšných látek.

    Zdroj: archiv autora

     

    Jahodník jako takový netřeba příliš představovat, protože tuhle vytrvalou bylinu z čeledi růžovité (Rosaceae) pozná snad každý. V Česku se přirozeně vyskytují tři druhy jahodníku – jahodník obecný (Fragaria vesca), jahodník truskavec (Fragaria moschata) a jahodník trávnice (Fragaria viridis). Jahody pěstované na zahrádkách patří ke druhu s názvem jahodník velkoplodý (Fragaria annanassa), který vznikl křížením jahodníku obecného a jahodníku chilského (Fragaria chiloensis).

    Zdroj: pixabay.com

    Léčivé účinky

    Jahody jsou opravdu studnicí zdraví. Obsahují velké množství vitamínu C (nejvíc z našich domácích plodů), vitamíny skupiny B a vitamín A. Charakteristickou červenou barvu dodává jahodám karoten, sladkost zase poměrně vysoký obsah přírodních cukrů. Jelikož se ale jedná o cukry jednoduché (glukóza a fruktóza), jsou sice jahody dobrým zdrojem energie, ale nemusíme se bát, že bychom z nich přibrali. Jahody dále obsahují třísloviny, které mají pozitivní vliv na trávicí soustavu, ve střevě na sebe vážou toxické látky a odvádí je z organismu pryč. Přítomny jsou rovněž organické kyseliny (jablečná, šťavelová, citronová…), z nichž nejdůležitější je kyselina ellagová, která je známá svým preventivním působením proti rakovině. Jahody jsou také cenným zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, mědi, železa a manganu. Právě díky obsahu železa se konzumace jahod doporučuje osobám, které trpí anémií.

    Pro medicínské užití se ale sbírají spíše listy jahodníku obecného. Ten je pak součástí čajových směsí pro úpravu menstruačního cyklu nebo podporujících činnost trávicí a močové soustavy, odvar se dá použít i jako kloktadlo.

    Jak jahody uchovat, aby si zachovaly svou výživovou hodnotu?

    Jahody jsou pro raw kuchyni naprosto ideální, protože právě v čerstvém stavu obsahují nejvíce prospěšných látek. Ty se pak ničí zejména tepelnou úpravou. Obtíž s jahodami je, že hromadně uzrají v docela krátkém odbodí a pokud bychom je všechny sníst pouze čerstvé, lezly by nám pomalu i ušima. Pojďme se podívat na zpracování jahod tak, aby si ponechaly co nejvíce své výživové hodnoty.

    Mražení

    Neotlučené, zralé jahody bez kazu můžete zamrazit vcelku. Oddělte napřed stopku, jahody jemně omyjte a nechte uschnout na tácku tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Po uschnutí tácek rovnou přesuňte do mrazáku. Počkejte 4 hodiny, poté tácek vyjměte. Jahody by už měly být zmražené a vy je můžete přesypat do pytlíku nebo krabičky, kde je budete dále uchovávat. Díky předchozímu postupu se vám tak jahody nespojí do jedné velké hromady, ale můžete je poté odebírat pěkně po jednotlivých kusech.

    Jahody, které už nejsou tak krásné, je nejlepší rozmixovat. Vzniklé pyré zamrazíte a v zimě si jím můžete obohatit například ranní smoothie. Ke zmražení jahodového pyré můžete použít naše znovu uzavíratelné sáčky, ve kterých posíláme naprostou většinu produktů. Bezpečně se uzavřou a žádá tekutina z nich neunikne.

    Sušení

    I u sušení jahod si rozmyslete, jak kvalitní plody máte. Ty hezké omyjte, nakrájejte na plátky a dejte do sušičky. Po vysušení je uzavřete do vzduchotěsné nádoby (například naše znovu uzavíratelné sáčky) 🙂 , tak zaručíte, že se vám do pracně nasbíraných a usušených plodů nedostanou škůdci. Pokud můžete, skladujte je někde v chladu a temnu, vitamíny a barviva jsou totiž citlivé na světlo a mohlo by dojít k výraznému snížení jejich obsahu.

    Pokud máte jahody, které jsou sice bez kazu, ale už trochu měkčí, můžete je opět rozmixovat na pyré a usušit jej na tzv. ovocnou kůži. Pyré rozprostřete po částech na pečící papír a dáte usušit.

    Zavřeniny podle Anastasie

    Před pár lety začal na internetu kolovat recept, který doslova ohromil všechna fóra zaměřená na zdravé stravování. Bloger Petr Hájek ho prý objevil v knihách ruského spisovatele Vladimira Megreho, kde tento způsob konzervace plodů (zejména malých bobulí) doporučuje mladá poustevnice Anastasie.

    Podle její receptury stačí plody, které chceme uchovat čerstvé, uzavřít do vzduchotěsné nádoby do 15 minut po utržení. Ideální je tedy sbírat plody přímo do připravené nádobky, abyste se vyhnuli jejich případnému poškození (což by mohlo vést k zplesnivění). Plody po určité době pustí trochu šťávy a začne probíhat velmi pomalá fermentace. Vzhledem k tomu, že Petr Hájek doporučuje zkonzumovat takto uchovávané ovoce ideálně do jara, nejpozději však do následující sezony dozrávání, plody se nestihnou nijak zkazit a změna chuti je jen velmi malá.

    Přestože tedy existuje několik různých způsobů, jak mít jahody k dispozici i mimo sezonu, nejlepší je samozřejmě konzumovat je čerstvé. Stačí tedy jen zapojit fantazii. Můžete je například kombinovat se zralým banánem, nebo si vytvořit třeba v kombinaci s chia semínky výborný jahodový puding. Recept na něj přineseme v některém z dalších článků. Přihlašte se k odběru a nenechte si utéct novinky a rady ze zdravého stravování.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *