Mléko. Pramen zdraví, nebo nemocí? – RAWmarket.cz
  • Mléko. Pramen zdraví, nebo nemocí?

    V dnešním článku se zamyslíme nad tím, zda je opravdu přirozené konzumovat výrobky z mateřského mléka jiného druhu. Co myslíte vy ještě před přečtením článku? Jste zastánce pramenu zdraví z oblasti známé české řeky?

    Je mléko opravdu zdravé?

    Přechod na nevařený jídelníček nedoporučujeme nikomu bez znalostí pokročilých informací a vypěstovaném poztivním přístupu k nepřetržitému zkoumání lidských pochodů. Nejde jen o to pochopit, ale znát všechny logické souvislosti vedoucí k objasnění této změny. Nenechte do své mysli proniknout žádné pochybnosti a všechny zde získáné podněty si ověřte i z dalších zdrojů. Studujte, věřte a odhodlaně se vzdejte přirozenému počínání, jen tak bude vaše snaha po právu odměněna. V tomto díle se podíváme na jeden z největších omylů běžného stravování drtivé většiny strávníků. V našem hledáčku se objevuje mléko, které se naprosto bez jakýchkoliv námitek považuje za jednu z nejcennějších potravin v klasickém jídelníčku – opak je pravdou.

    Mléko jako továrna na hleny

    Pozitivní ohlasy a celosvětová osvěta bojující za příznivé účinky pravidelné konzumace mléčných výrobků je pouhou snahou výrobců si zachovat vysokou prodejnost svých produktů. Mléko stojí na pomyslné stupnici hlenotvorných potravin na prvním místě. Právě v této potravině hledejme celoživotní boj s nachlazením, chřipkou, onemocněním průdušek, vzniku astmatu, senné rýmy nebo dokonce tuberkulózy a kožních potíží.

    Podívejme se na tuto problematiku s notnou dávkou inteligence a sami si zkuste odpovědět, které mléko je určené výhradně pro člověka. Ano, mateřské. Stejně jako šimpanzům nepodáváme mléko od hrocha a lvům od vlků. Příroda má svá pravidla a jejich soustavné porušování sebou samozřejmě přináší nepříznivé následky.

    Kravské mléko je svým složením optimálně vyváženo potřebám telatům, což člověk rozhodně není. Je nutné si uvědomit, že na kravském mléce dorůstají telata do své váhy v dospělosti, což je několikanásobný ekvivalent té lidské. Právě z těchto důvodů je konzumace mléčných produktů pro pochody lidského organismu spíše zátěží.Vždyť kravské mléko obsahuje o 300 % více kaseinů, což je látka určená pro stavbu těla, už jen tato hodnota je varujícím signálem.

    Budujeme si otylá těla

    Telátka nacházejí v kravském mléce potřebné živiny pro svůj růst. Nesená informace je důležitým předpokladem pro vývin až do hmotnosti 900 kilogramů. Dalším důkazem nepravdivosti tvrzení o nezávadnosti kravského mléka je přehlížený obsah fosforu, kterého je v kravském o 50 % více. Při tom je silně kyselinotvorný. Lidský organismus je tak každý den vystavován enormní zátěži potřebné ke strávení těchto látek, odměnou je nám vyčerpanost, překyselený organismus a nadměrná tvorba hlenu vedoucí k nemocem. Dlouhodobé překyselování organismu nutí tělo k vyrovnání této dysbalance využívat zásad.

    Světe div se, ale namísto využití anorganického vápníku z mléka se tělo obrací na své vlastní zásoby organického vápníku, aby se dokázalo překyselení zbavit – z tohoto důvodu nám chřadnou kosti a lámou se zuby. Pravidelná konzumace mléka tedy paradoxně vede k osteoporozé, artróze a dalším kloubním potížím, které se objevují v pokročilém stádiu věku, ovšem né vinou stáří, ale vyčerpáním svých vlastních zdrojů.

    Pasterizace mléka jako tečka za lidskou hloupostí

    Nejzdravější formou mléka je čerstvě nadojené, i tak patří mezi silně hlenotvorné potraviny. Pasterizace přišla až s postupem velkého mlékárenského byznysu. Je to jediná možnost, jak mléčné produkty dopravovat i do vzdálených míst světa, aniž by se kazilo. Říká se, že pasterizace chrání jednotlivce jako strávníky, naopak jde o pouhé prodloužení životnosti produktu na úkor výživné hodnoty. Pasterizace není nic jiného než ochrana před zkysáním a tím i před finanční ztrátou výrobců.

    Myslet si, že pasterizace dokáže usmrtit tyfové bakterie nebo Coli-bakterie či snad bacily tuberkulózy je velkým nesmyslem, jelikož by bylo zapotřebí mléko zahřát na teplotu až 110°C. Pamatujte, že neexistuje žádný zástupce živočišné říše, který by pro svůj růst či uspokojení potřeb potřeboval mléko po odstavení. Jediným takovým úkazem je bohužel člověk. Snad vám tento pohled na mléko otevřel oči a vy ho ze svého jídelníčku odstraníte již s klidnější myslí. V příštím díle si posvítíme na důležitost a škodlivost cukru, na kterém je velká část populace závislá.

    Nedokážete si představit život bez živočišného mléka, sýrů, jogurtů? Mnohem lepší chuťově a zdravotně jsou mléka rostlinná. Podívejte se například na recept na makové mléko, kešu sýr. Mějte na paměti, že články zde vychází z osobní zkušenosti a logiky autora. Nejsou žádným dogmatem ani lékařskými radami.

    Nenechte si ujít další díly o přechodu na RAW stravu.

    Mladý pisatel a zároveň příznivce alternativního způsobu stravování zvaného vitariánství/veganství. Každá nemoc či dlouhodobé potíže mají své řešení možná blíže, než si mnozí uvědomujeme.

    Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *