Poklad jménem ostružiny – RAWmarket.cz
  • Poklad jménem ostružiny

    Jako růže mezi trním, jsou i lahodné plody ostružin ukryty mezi šlahouny plnými ostrých drápků. Když je ale překonáte, získáte šťavnatou odměnu, plnou zdraví prospěšných látek.

    Pár slov k biologii druhu

    Ostružiník křovitý (Rubus fruticosus L.) je rozložitý keř z čeledi růžovitých, který nejčastěji najdete na okraji lesů, na pasekách a jiných slunných, ale vlhčích místech. Kvete od května do srpna pětičetnými bílými květy a na přelomu července a srpna se začínají objevovat první plody (peckovičky tvořící souplodí).

     

    Zdroj: pixabay.com

    Zdroj: archiv autora

    Léčivé účinky

    O ostružinách se zmiňuje již Mathioli ve svém herbáři: „Pití odvaru celého květu i ovoce ve víně jest vznešený lék při uštknutí, ranění jedovatými žížalami, hady a štíry.“ V dnešní době už si pravděpodobně při uštknutí raději zajedeme do nemocnice, ale i přesto nám konzumace ostružin může přinést velký užitek.

    Ostružiny obsahují mnoho důležitých látek. Čerstvé plody jsou skvělým zdrojem vitaminu C, obsahují dále inositol ze skupiny vitamínu B, třísloviny (zejména galotanin), karotenoidy, pektiny, bioflavonoidy a organické kyseliny. Ostružiny jsou bohaté také na minerální látky, zejména na draslík, hořčík a železo.

    Konzumace ostružin je pro naše zdraví užitečná už jen kvůli obsaženému vitamínu C. Ale i ostatní obsažené látky jsou velmi prospěšné. Například bioflavonoidy mají silné ochranné a antioxidační účinky, a jejich obsah v plodech se narozdíl od vitamínu C sušením nemění. Slouží také jako prevence proti rakovině, pomáhají zpomalit stárnutí buněk a posilují cévní stěny.

    Léčivé účinky ostružin oceníme také při horečkách a zánětech v krku a v ústní dutině (doporučuje se pít nebo kloktat ostružinová šťáva), při průjmových onemocněních a jsou vhodné i na desinfekci močového ústrojí.

    Využití v raw kuchyni

    Čerstvé plody můžeme jíst jen tak samotné, nebo je přimíchat do oblíbeného smoothie. Kdo má rád poněkud netradiční a hlavně pálivé chutě, může zkusit ostružinovou šťávu s jalapeňos. Stačí nasypat ostružiny do odšťavňovače, přidat k nim dle chuti a odvahy nějakou tu pálivou papričku, kousek limety a pak už jen dosladit javorovým sirupem.

    Velmi chutný salát dostaneme zkombinováním ostružin, ořechů a hrušek, který doplníme zálivkou podle aktuální nálady a chuti.

    Pokud už jste vyzkoušeli raw malinový jam s chia semínky, vyměnit maliny za ostružiny už pro vás bude hračka. Pokud ne, je to prosté. Stačí chia semínka a ostružiny řádně rozmixovat a směs dát do ledničky. Sladit doporučujeme datlemi nebo javorovým sirupem.

    A dezert na závěr – raw ostružinové makronky! Na jejich výrobu budeme potřebovat pouhé 4 ingredience – ostružiny, strouhaný kokos, kokosový olej a med. Všechno pořádně rozmixujeme. Ze vzniklé směsi vytváříme placičky, které umístíme na pečící papír nebo jinou podložku a následně dáme do ledničky ztuhnout. Placičky můžeme i zmrazit, aby zůstaly dlouho čerstvé.

     

     

     

     

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *