RAW dýňová polévka – RAWmarket.cz
  • RAW dýňová polévka

    Vybral jsem pro vás tři zajímavé a jednoduché recepty na RAW dýňovou polévku, které vytvoří z obyčejné dýně neobyčejně dobrou živou dýňovou polívku. Jedná se o recepty, které byly převzaty ze serveru YouTube, protože byly v angličtině a ne každý anglicky umí, dávám k dispozici recepty s postupem v češtině.

    Krémová dýňová polévka s kešu ořechy

    Co budeme na polévku potřebovat

    • Předem namočené kešu ořechy – ideálně alespoň 5-8 hodin. Nejméně 2 hodiny.
    • Čerstvou dýni zhruba 2kg
    • dva hrnky vody,
    • stroužek česneku,
    • jeden a půl lžíce himalájské soli,
    • lžičku indického koření,
    • trochu čerstvého kopru, či jiných bylinek.

    Postup:

    Nejprve okrájímé dýni a odstraníme dýňová semínka. Ty si necháme bokem. Můžeme je usušit a poté spotřebovat.

    Okrájená dýně na polévku

    Do mixéru dáme nakrájenou dýni a dva hrnky vody. Klidně méně, nebo více, záleží, co máte rádi. Půl hrnku předem namočených kešu ořechů. Dále přidáme stroužek česneku, jeden a půl čajové lžíce soli, jednu lžičku kari koření a třeba trochu čerstvého kopru.

    Rozmixujte do hladkého krému. Opravdu skvělé chuti dosáhneme, když polévku mixujete zhruba 2-3 minuty.

    Mixujeme dýňovou polévku

    Poté dochuťe a podávejte 🙂

     

    Japonská verze RAW dýňové polévky

    Na recept budete potřebovat:

    • zhruba 200 gramů syrové dýně
    • nori řasy
    • Kešu mléko, ale můžete použít jakékoliv rostlinné mléko, třeba makové.
    • libovolné: sůl, pepř, česnek, nebo cibuli, sezamová semínka.

    A nyní postup v češtině tak, jak ho popisuje autorka

    Rostlinné mléko trochu ohřeji zhruba na 42 °C. Použiji zhruba dva hrnky mléka. Můžete použít méně i více. Záleží, jak hustou polévku chcete. Poté přidám trochu soli. Používám červenou himalájskou sůl, občas černou. Používám různé druhy solí.

    Dále přidejte trochu černého pepře. Mám ráda prášek z kurkumy, který je prý dobrý pro naše zdraví. Na toto množství dáme zhruba jednu malou lžičku.

    Přidáme i nori řasy. Určitě ji znáte z japonského suši. Můžete najít i RAW nori, ale já mám zapečené, protože jsem bohužel jiné nesehnala. Přidám tři plátky.

    Nakonec přidáme trochu sezamových semínek. Jsou zdravé. Obsahují hodně vápníku. Pokud máte rádi trochu mastnější konzistenci, můžete přidat trochu oleje. Za mne doporučuji kokosový za studena lisovaný. Je to můj velmi oblíbený. Používám ho denně jako krém na obličej,balzám na vlasy. Je antibakteriální a je skvělý. Když jsem ho poprvé použila, byla jsem tak překvapená, že jsem vyhodila všechny své nakoupení krémy. I vy budete překvapeni. Opravdu.

    Nyní zpátky k receptu: Všechny ingredience máme v mixeru. Rozmixujme je. Vždy dýňovou polévku po rozmixování ochutnejte. Bude pravděpodobně potřeba dochutit. Můžete přidat více soli, pepře, česnek, nebo cibuli. Česnek a cibuli často nepoužívám. Mám ráda ne tak výraznou chuť. Samozřejmě můžete nějakou ingredienci vynechat, nebo naopak přidat. Nakonec ještě polévku posypávám, aby vypadala lahodněji. Na vrch dávám i další sezamová semínka. A je hotovo. Dobrou chuť….

    Třetí recept je na supersnadnou dýňovou polévku od americké YouTuberky Lauren.

     

    Supersnadná živá polévka z dýně

    Budeme potřebovat hrnek nakrájené čerstvé dýně. Nasypte ji do výkonného mixeru, třeba do Vitamixu, ve kterém vše dohromady rozmixujeme. Je to super snadné. Jeden a půl hrnku vody. Jeden a půl čajové lžičky soli. Toto množství je pro mne ideální. Klidně dejte méně i více, podle toho, jak máte sůl rádi. Trochu připepříme.

    Polévku chceme mít krémovou a tak přidáme čtvrtku zralého avokáda. To je vše. Pokud chcete dýňovou polévku trochu okořenít, můžete přidat cayenský pepř, mrkev,cibuli, papriku, kurkumu, a další…

    Rozmixujeme polévku do jemna a světle žluté barvy. Nakonec můžeme ještě trochu opepřit a přidat třeba dýňová semínka. Poslední věc, kterou jsem chtěla zmínit je tento toust. Je to ale raw vegan krekr. Vytvořila jsem ho z dýně, chia semínek a koření. Vše jsem vložila do food procesoru, rozetřela a usušila. Trochu jich do polévky rozlámu jako krutony.

    Jak se vám tyto tři recepty líbily? Napište do komentáře váš oblíbený recept na dýňovou polévku.

    Nadšenec do zdravé stravy. Postupně přecházm na RAW. Většinou se daří, občas se ještě nechám zlákat. Tento blog a e-shop mi má pomoci se sebemotivací. Spokojení čtenáři a zákazníci jsou mou velkou odměnou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *