Sezam
Sezamová semínka jsou výborný zdroj mnoha důležitých látek. Obsahují velké množství vápníku, hořčíku, fosforu. Navíc jsou v sezamu všechny prvky obsaženy v ideálním poměru a jsou pro naše tělo velmi dobře vstřebatelné.
Vápník, hořčík a fosfor patří k základním stavebním kamenům našich kostí. Sezam prospívá naši opěrné soustavě a díky velkému množství hořčíků se jedná o skvělou prevenci například před svalovými křečemi.
Sezamová semínka mají lahodnou lehce nahořklou chuť, která se dá ještě zdokonalit kombinací se sladidlem. Ne nadarmo jsou velmi oblíbené sezamovo-medové lahůdky. Dají použít i ke zvýraznění chuti salátů, můžete je použít k výrobě sladkých RAW krekrů a placek, nebo si z nich můžete vyrobit lahodné a zdravé sezamové mléko.
Vyzkoušejte sezam v nejvyšší kvalitě a za skvělou cenu.
3 tipy na použití sezamového semínka v RAW stravě
Pojďme se nyní podívat na tři snadné způsoby, jak snadno obohatíte váš RAW jídelníček o sezamová semínka.
1. Sezamové mléko
Jestli máte rádi rostlinná mléka, tak rozhodně doporučuji sezamové. Na půl litr mléka používám cca 100-200g sezamu. Čím více, tím bude mít mléko výraznější chuť. Sezam namočte alespoň na 4 hodiny do vody, poté rozmixujte a přeceďte. Je to snadné rychlé a do těla dostanete opravdu vše, co sezam obsahuje.
2. Sezamové tahini
Jedná se o skvělý krém, který je oblíbený především na středním východě. Je snadný na výrobu i v domácích podmínkách. Sezam opět namočíte. Nyní ho bez mixování přecedíte a vodu vylijete. Propláchnete a necháte na 4 hodiny odstát v lednici. Poté rozmixujete do krému. Můžete dochutit. Tahini je hotovo :)
3. Sezam v salátu
Třetí a zároveň nejsnadnější způsob konzumace je namočená semínka přisypat do obědového salátu. Nedostanete do sebe takovou dávku živin, jako v podobě mléka, ale za to budete mít opravdu dobrý a zdravější salát.